Arhive kategorije: Obavijesti

IMG_0001

Svečano otvaranje lovačke kuće u Miletini

IMG_0021Na sjevero-istoku općine Ljubuški nalazi se selo Miletina, koja ujedno graniči sa općinama Čapljina i Čitluk, većim svojim djelom naslanja se na Međugorje tako da lovci iz ova dva sela rado love, druže se i feštaju zajedno. Izgradnja lovački kućica ukoliko se prave samo od sredstava lovaca ide jako sporo i tako da mogućnosti i vremenu sami lovaca po etapama se sama izgradnja razvija. Ova kućica je dočekala svoje pokrivanje i time uobličila svoj izgled, nije velika i bogata kakve znaju biti kućice iz našeg podneblja ali za ovu ekipu lovaca je sasvim dovoljna. Svoju funkciju u potpunosti ispunjaje, redovno večernje druženje po potrebi za mlađariju i razne prigode u njoj su normalna pojava. Veličina i kvadratura lovački kućica je nebitna ako namjena za koju se pravila nije ispunjena, po tragovima guma u makadamskom puteljku koji je prilaz za ovu kućicu se vidi da je redovito posjećivana i to u većem broju.

Domaćini su se pobrinuli da svečano otvaranje i proslava postavljanja krova prođe u najboljem redu sa bogatom trpezom svih mogući delicija iz svog repertoara. Gulaš od divljači sa okusom na neke Hercegovačke trave prava delicija, paprikaš od zeca i srne pikantnog nešto jačeg ukusa, pet – šest plitica suho mesnati domaći proizvoda sa dekoracijom od slatke tikve, rotkvice, ananasa i đumbira. Jedan veliku oval crvenog riječnog raka sa odličnim umakom začinio je cijelo večernju ponudu. A vino, eh vino Broćansko kako može biti već odlično, to je ovdje uvijek kao neispričana priča, vuče na još i ponovo. Ivan Vasilj lovac u najboljim godinama svoje vino je donio na stol i domaćinski objasnio koliko je staro i od koje biri grožđa je pravljeno. Crno je bilo staro dvije godine, pitko žarko i lagano za želudac, bijelo žilavka u čašama se zlaćano iskri i najveći enolozi bi ga poželjeli.

Cijelo večer je prošlo veselo uz pjesmu i harmoniku tako da gosti iz Stoca i okolni općina se osjećaju kao kod kuće. Oko neke dobi noći netko donese domaći svježi sir na stol i kaže „da vino lakše teče“. Tako dođe vrijeme da napustimo ovu veselu družinu, domaćini nas ispratiše pružiše ruku i kažu „nemojte što zamjeriti i dođite opet“, kako dobar i plemenit stari običaj. Da takvi smo mi Hercegovci.

Mario Herceg

IMG_0002

REDOVNA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA HUL „KRAVICA“ LJUBUŠKI

Lovačka Udruga „Kravica“ iz Ljubuškog je organizirala redovnu izvještajnu Skupštinu delegata, 02.05.2016 godine, u restoranu „Fragola“ D. Radišići, 40 zastupnika iz 21 sekcije predstavljalo je lovce iz Općine Ljubuški.

U periodu od zadnje Skupštine HUL „Kravica“ Ljubuški, program koji smo zacrtali i koji je Upravni Odbori i radno predsjedništvo sprovelo je u sladu sa svojim mogućnostima i ovlastima. Pripremama i radom koji je iz toga polučio plodove 01.10 smo dobili lovišta na gospodarenje. Potpisivanje ugovora sa ministarstvom gospodarstva su stečena određena prava ali i obaveze, tako da smo u polugodišnjem planu osigurali dokumente potrebite za rad korisnika lovišta. Sklopili smo ugovore s svim tijelima koje je ugovor o zakupu lovišta propisao, ostaje nam još napraviti lovno-gospodarsku osnovu, nju ćemo po obavezi imati do 01.10. završenu.

U izvještaju stegovne komisije koji je iznio Branko Bebek navodi se da je stegovna komisija imala samo jedan predmet za obradu i to lovca koji je sam sebe prijavio za prekršaj po kojem je i kažnjen. Predsjednik komisije naglašuje da u buduće svi oni koji prijave krivolov da iza svoje prijave i stanu te na stegovnoj komisiji svjedoče prekršaju da bi se lakše i efikasnije sankcionirali prekršioci.

Izvješće lovnika udruge Ante Skoke pročitao je predsjednik, za naglasiti je da je dobrim dijelom naša lovišta izdato pod koncesiju maslina, vinove loze i smilja 850 hektara od čega 350 hektara smilja a do na proljeće će biti zasađeno smiljem 500 hektara.

Najinteresantnija točka je bila o povećanju članarine za lovnu 2017-18. Poslije bezbroj prijedloga i sugestija glasanja i usvajanja ili neusvajanja završna je da je članarina za redovne lovce 120 KM s tim da se povlaštene članarine ukidaju. Što znači da cijeli upravni odbor na čelu sa predsjednikom Udruge moraju platiti članarinu, stegovna komisija i tužitelj. Razlog ovog povećanja članarine je svima manje-više poznat, u našoj Udruzi se već odavno pripremamo za dobivanje lovišta na zakup. Taj zakup je ujedno povećao troškove posjedovanja lovišta između ostaloga za lovočuvara moramo uplaćivati doprinose mjesečne, stručna osoba nas košta mjesečno 150 KM, izrada lovno-gospodarske osnove, zakup lovišta i druge obaveze koje smo po ugovoru o zakupu preuzeli. Neozbiljna je svaka pomisao da Udruga može funkcionirati bez izvršeni obaveza koje je preuzela, sve Udruge iz našeg susjedstva koje su dobila lovišta u zakup imaju članarinu od 130 do 150 KM. Mi se isto tako moramo prilagođavati uvjetima i vremena u kojemu živimo.

Lovačka večera u organizaciji HUL „Kravica“ će biti 07.010.(petak) u svadbenom salonu Ohio (Humac), nadamo se uspješnoj i dobroj zabavi na večeri. Bogatoj tomboli koju lovci i gosti na tradicionalnoj lovačkoj večeri rado igraju.

Mario Herceg

vjee_800

Dodjela lovišta Udrugama u ŽZH

Nakon dugotrajne borbe sa papirologijom, zakonima, pod zakonskim aktima i svakojakim „prijateljima“ lovstva u našoj županiji. Napokon smo dobili lovišta na korištenje. Beskonačno bi trajao spisak poziva, dogovora i pregovora oko lovišta u ove zadnje tri godine koje su vodili lovci, predsjednici Udruga, njihovi poznanici i prijatelji od utjecaja na određene političke krugove. Tako smo se puno i nerijetko naslušali obećanja da će nam dodijeliti lovišta samo da prođe ovo ili ono. Divljač u lovištima ne poznaje pojam dodjele lovišta na gospodare i ne zna razlikovati lovce od krivolovaca. One koji siju žita, travu i kukuruz pune lokve vodom od onih koji postavljaju ošce, stupice i love svaki dan u svako doba godine za koje ne postoji svetac i petak.

Sve ove godine u kojima smo mi lovci imali vjere i ulagali u naša lovišta, puštali divljač i unosili hranu za istu u vremenima kad bi bila ugrožena. Pravili lovno-gospodarske objekte i prosijecali staze trošili svoj novac i vrijeme na uređenje lovišta je ništa s onim što smo propatili gledajući kako nam krivolovci devastiraju lovišta koja smo mi s toliko ljubavi nastojali izgraditi i sačuvati. Nismo mogli procesuirati te osobe zbog nedostatka dokumenta kojeg smo tako željno očekivali. Mislili smo da su nas svi napustili i ostavili da se sami borimo sa nepravdom i osobama kojima je ubijanje divljači bilo kao hrana duhovna. Nas 2 450 lovaca u Županiji Zapadno-Hercegovačkoj tapkalo je u mjestu tri godine i nikako da nađemo rješenje. Od deset županija u Federaciji BiH u osam su dodijeljena lovišta a kod nas nisu bila dodijeljena. Nije bilo vrata na koja nismo kucali i molili, sasvim slučajno naišao je čovjek koji je bio voljan saslušati naše probleme. Tijekom vremena je vidio našu borbu i naše potrebe za lovištem. Odlučio je da nam pomogne, nije bilo lako ni brzo izvodljivo, trebalo je otvoriti sva ona vrata koja se nama nisu otvarala. Trebalo je dogovoriti više razina i izvesti skoro nemoguće. Sreća naša što je to čovjek od riječi i ugleda, što je bio voljan odvojiti svoje vrijeme koje je bilo namijenjeno njegovoj obitelji za odmor i boriti se za nešto jako bitno po čitavu lovačku populaciju u ŽZH. Na Vladi ŽZH je donesena odluka da se lovišta u našoj županiji dodjele korisnicima lovišta i na osnovu te odluke je izdano rješenje i suglasnost resornog ministarstva gospodarstva gosp. Ivica Ćorić iz Posušja.

rade_800

Mi lovci nikada ne zaboravljamo neprijatelje a ni prijatelje ovo je prilika da se sjetimo i ne zaboravimo čovjeka koji je nam valjao danas a valjat će nam i sutra kad bude izabran na višu razinu vlasti, čovjeka od riječi i ugleda. Gospodin Radoslav Luburić ministar Financija ŽZH iz Studenaca pored Ljubuškog je ujedno i član HUL „Kravica“ Ljubuški. Običan je čovjek iz našeg naroda koji je odgojen i cijeli život učen da je obraz bitan i čovjeku najsvetije.

Lovci u Ljubuškom a i u ostalim Općinama naše Županije znaju što sam sve poduzeo i na koji sam se način borio za prava lovaca i da zaštitim njihov interes, nikad nisam izdao i zatajio uvijek sam pomagao kroz Kinologiju i Lovstvo. Mi sami ne možemo sve stići uvijek su nam potrebni moćni ljudi koji su nam pomagali a i pomagati će. Tako da sutra možemo po novom zakonu o lovstvu FBiH očekivati povoljan zakup za naša lovišta.

 

Predsjednik vijeća za lovstvo ŽZH

Mario Herceg