HUL Kravica

Mjesečne arhive prosinac 2015

Autoradministrator

Otvor lova u lovačkoj sekciji Grab

Dogovorom na vijeću za lovstvo ŽZH utvrđeno je da 18.10.2015 godine počne sezona lova. Lovačka Udruga „Kravica“ Ljubuški je ove godine najbrojnija udruga lovaca u lovačkom savezu HB. Svoje brojno članstvo uspijeva kroz lovne sekcije motivirati na rad i disciplinu. Odlukom Upravnog odbora sve sekcije trebaju svečano otvoriti sezonu lova, druženje u lovu i poslije lova zajednički ručak bio je organiziran od strane lovaca na terenu i po lovačkim kućama.

Lovna sekcija Grab je jedna od brojniji sekcija naše udruge. Posljednji godina suočeni smo bili sa ne dodjeljivanje lovišta na korištenje i niz drugih nesporazuma navelo je lovce ove sekcije da se organiziraju i ne budu članovi naše udruge. Dobivanjem lovišta na deseto-godišnje korištenje stekli su se uvjeti da naša Udruga ispravno gospodari svojim lovištem što znači da može kažnjavati po zakonu sve osobe koje zatekne u lovištu koje a nisu članovi Udruge. Izrada novog katastra lovišta te imenovanje stručne osobe koja će voditi katastar lovišta i izrada lovno-gospodarske osnove je u tijeku, tako da pomoću tih dokumenata naša udruga ispravno gospodari svojim lovištima. Biti član HUL „Kravica“ Ljubuški izuzetna je čast osobama koje se misle baviti lovstvom i poslovima vezanim za lov i lovište a sada i pravno ispravno.

Lov je bio uspješan i poslije lova svečan među svim lovcima a tako i u sekciji Grab. Domaćini su osigurali dovoljne količine hrane i pića, džigerica na kiselo je odlično bila spremljena a poslije nje i bogat roštilj u izvedbi mladi lovaca Graba. Predsjednik sekcije gospodin Luka Hrstić je pod budnim okom pratio užurbanu mladež pri spremanju i posluživanju po potrebi i sam bi uskočio i pomogao gdje je trebalo. Da je organizacija na nivou svjedoči i to da je pored mnogi uzvanika i gostiju ručku nazočio i Županijski ministar financija gospodin Toni Kraljević sa svojim kolegama. Poslije ručka su se pravili planovi što bi valjalo još uraditi na kućici u skorom periodu, ponajprije postaviti otvore i djelom izraditi kućicu.

Dobra i složna ekipa može sve, tako se realiziraju najveći planovi, privode kraju započeti poslovi i uz prijatelje i sponzore nadamo se skorom završetku ovog lovno-gospodarskog objekta.

Mario Herceg

Autoradministrator

Dodjela lovišta na zakup

Nakon dugotrajne naporne pripreme lovačke udruge u ŽZH su napokon dobila lovišta u korištenje na deset godina. Sedam lovački udruga iz Zapadno-Hercegovačke županije su sklopili ugovor o zakupu lovišta sa ministarstvom Gospodarstva i tako stekli pravo na gospodare lovištem kojim su i dosada gospodarili. Mnogobrojni dokumenti te raznorazne dopune onda provjere i mišljenja svakojakih tijela vlasti i prava, proces je koji su prošli stari korisnici lovišta u našoj županiji. Za svaku pohvalu je bio ministar Gospodarstva gospodin Dario Sesar, bez njegove pomoći i susretljivosti tko zna kad bismo ovo još završili. Ministar Financija gospodin Toni Kraljević bio je u tijeku svi događanja i pomagao sa svoje strane koliko je bilo moguće, tako da se može reći uz pomoć prijatelja i kolega projekt koji pripremamo i gradimo još od 2007 godine priveden je uspješno kraju. Sad slijedi prikupljanje dokumenata kao što je katastar lovišta, lovno-gospodarska osnova i još povelik niz akata i odluka koje moramo u određenom vremenskom periodu prikupiti i predati. Potom se moramo strogo pridržavati zakona o lovstvu FBiH. Svaki lovac koji bude ulazio u lovište morati će uza se imati valjane dokumente koji su propisani istim zakonom (lovačku iskaznicu sa uredno zalijepljenom markicom za tekuću lovnu godinu, oružani list za oružje koje nosi uza se na svoje ime, certifikat za pasa kojega vodi o položenom ispitu i upisan u formular grupe u kojoj lovi sa dozvolom za lov). U protekom periodu u niz navrata i od strane mnogobrojni lovaca dobivali smo upite kad će koncesija ili hoće li ta koncesija te čak i mišljenja da se nikada neće dobiti. E pa sad imamo koncesiju ali ona nosi osim prava i određenu obavezu pa kad se sve posloži i izvede po zakonu te iste osobe će požaliti što su uopće i spominjali takva pitanja. Lov će u prvom redu biti puno skuplji i sa mnogobrojnim obavezama i pravilima, svi oni koji se ne budu pridržavali pravila snosit će i posljedice svog nemara. Rukovodstva ovih lovački udruga na čelu sa predsjednicima uspjela su izvojevati ovu tešku bitku tako da ne sumnjam da neće uspjeti prilagoditi i lovce svim pravilima koji su zakonom propisani.

Svim lovcima ŽZH čestitam na dobivenim lovištima.

Mario Herceg

Autoradministrator

Lovačka Večera 2015

Hrvatska udruga lovaca „Kravica“ iz Ljubuškog je 18.09.2015 godine organizirala lovačku večer, odbor za organizaciju u sastavu: Mario Herceg, Željko Međugorac, Ante Skoko, Dominik Vukšić, Dražan Tambur, Branimir Grubišić, Miro Čolak i Srećko Brkić. Lovačka večer već po ustaljenoj tradiciji u Ljubuškom bude krajem ljeta i početka jeseni, pred sami otvor lovne sezone. Kad svi lovci željno iščekuju aktivnosti u lovištu i da pokažu kako su pripremili svoje ljubimce.

Svadbeni salon „Antonela“ na Mostarskim Vratima bio je mjesto okupljanja lovaca njihovi prijatelja sponzora i simpatizera lova i lovstva. Skupu se obratio predsjednik Udruge Mario Herceg, Načelnik općine Ljubuški gospodin Nevenko Barbarić i predsjednik lovačkog saveza HB gospodin Slavko Marin. Predsjednik je se osvrnuo na rad udruge u proteklom periodu naveo sve što je udruga poduzela da se dobije lovište na deseto godišnje gospodarenje. Zahvalio se ljudima koji su pomogli i od koji se očekuje pomoć, ministru gospodarstva gospodinu Dariju Sesaru, ministru financija gospodinu Toniju Kraljeviću i ministru MUP-a gospodinu Zdravku Borasu. Načelnik naše Općine je u svog govoru naglasio dobru suradnju između Općine Ljubuški i lovačke Udruge „Kravica“ te napomenuo kako je ova Udruga od posebnog interesa za Općinu i da kao takva ima i njegovu punu potporu. Predsjednik lovačkog Saveza HB je u svom obraćanju naveo kako je ponosan na ovakve organizacije lovački večeri i druženje lovaca u ovolikom broju te se nada da bi se ovakav oblik lovački proslava mogao prenijeti i na Udruge u Bosni. Lovci su sve govornike pozdravili aplauzom i s veseljem nastavili u program. osam prelijepi hostesa su izuzetno brzo i marljivo među lovcima ovu večer prodale 3 662 listića tombole. Ovu lovačku večer smo na račun naše Udruge položili 3 690 KM. Kad se uzme u obzir da je ova lovačka večer održana krajem devetog mjeseca kad lovci imaju velike financijske obaveze prema djeci koja idu u škole i to da sezona povrća i nije najbolje poslužila te sama situaciju u kojoj se nalazi narod našeg kraja i time sami lovci, trebamo biti zadovoljni.

Uspjeh organizacionog odbora se sagleda u velikoj i bogatoj tomboli koju je naša Udruga svrstala u 84 dobitne nagrade. Sponzori su: Mario i Neđo Primorac, Diskont Planinić, VT Commerce (Panasonik), Kinološka Udruga, Ljubuški (Beca), „Umbro sport“ Ljubuški, „Karliko“, Ljubuški, „Elektro Milas“, Ljubuški, „T&D Company“, Vašarovići, Bravarija „Mucić“, Humac, „Kramar“ Auto kuća, Ljubuški, Ministarstvo Unutarnji poslova ZHŽ, „Kiwi“ Sport, Ljubuški, Načelnik općine, Ljubuški, „Euroherc, Ljubuški, „Agram“ Ljubuški, „JIM Company“ Ljubuški, „Primorka“, Ljubuški, „Untrade“, Ljubuški, Vinarija „Džajo“; Ljubuški, „Fast fuud Megy“. Ljubuški, Riblji restoran „Bagić“ Teskera, Foto studio„Grubišić“, Ljubuški, Džajić Commerce, Ljubuški, Sušara mesa „Bura“, Vodice, „Jurprom“, Ljubuški, Restoran „Most“, Teskera, „MRM“ Ljubuški, „Čolak DOO“, Radišići, „RPM“ (Čukeša), HUL „Kravica“, Bojka D.O. Rezaona pršuta HUGO, Butik „ŠIK“ Ljubuški, Sušara Herceg Prolog, Ministarstvo Financija ŽZH, Ferimport, Mate Commerce, Auto-Servis Vrdoljak, Auto Vasilj, Crnopod vl. Mario Vasilj, Cafe bar „Rafaelo“, Picerija Toskana, Poljocentar Matić, Auto praonica Medić Radišići, Bib – Cop, Radišići, Auto servis Ilko, Neum, Vinko Čolak (Gazda), Restoran „Ivma“ Radišići, Graditeljstvo Dropuljić, Svadbeni Salon “Antonela“, Croatia osiguranje, Crotehna, Laser Tomo Bošnjak, Benzinska pumpa Klobuk, Aluotvori „Ćuže“, Poljocentar „Dobro“, Lovački savez HB Mostar, „H Plus“ Ljekarna, Sjemenarna d.o.o. Dragan Pavlović, Liprad Ljubuški, „Demag“-M d.o.o. Otvori i vrata, Dom za stare i nemoćne „Grubišić“ Šipovača, „Svitlica“ Vitina, Kons, Ljubuški, Staklo-mont d.o.o. Alba, Ljubuški, Cafe bar „Easy Riders“ vl. Baja Rogić, Etno kuća Međugorje, H.T. Mostar, Rosić d.o.o. Veljaci, Graditeljstvo Medić, Ribnjak Studenci, vl. Ranko Dodig

 

 

Naša snaga je u našem zajedništvu, naša moć je u onim djelima koja smo odradili kroz period što je iza nas. Tako da svaku lovačku večer koju uspješno završimo možemo zahvaliti našim vjernim članovima, simpatizerima i sponzorima. A rukovodstvo Udruge pokazuje svoju sposobnost kroz organizaciju ovakve jedne manifestacije, predsjednik Udruge dokazuje svoje umijeće vođenja iste na toj manifestaciji.

U godinama koje dolaze uz naše vjerne članove i prijatelje naše Udruge ne treba sumnjati da će biti još uspješni druženja.

Mario Herceg

Autoradministrator

Otvaranje lova na prepelicu,grlicu i goluba 2015

Otvaranje sezone lova na prepelicu u Ljubuškom je uvelike tradicija koja se ne propušta ni u godinama koje su podbacile sa tom divljači, kao što je ova. Nedjelja 16.08. rano jutro u cik zore polako se spuštaju vozila do polja, u njima su lovci i lovački pasi. Polako sa svih strana zaokružuje se Ljubuško polje i pravi se raspored za lovce koji će čekati grlice i one koji će u pogonu loviti prepelicu.

Pravi doživljaj započinje kada se lovac sa svojim pasom počne spuštati niz njive, strništa ili livade, njegov pas pretražuje pred njim teren u nadi da će natrčati na lovnu divljač. Kad pas počne zastajkivati i njuškom pretraživati zrak u blizini da odredi točan smjer i daljinu divljači, lovac se priprema za divljač koja će biti pronađena. Adrenalin puca sve prisutne, želja za akcijom je tako očita da se u zraku oko njih osjeti naboj. Pas staje u fermu (poentira divljač), lovac sad već zna smjer iz kojeg će se podići samo da nasluti daljinu a dobar poznavalac svog pasa može i to približno odrediti. Na komandu lovca diže se prepelica koja u pravilu uvijek bježi od lovca i njegova glasa tako da je niz cijev puno lakše pogoditi podignutu divljač. Pas pronalazi istu i donosi je svom vlasniku a on sav ushićen dolazi do pasa osvrne se dva tri puta okolo da se uvjeri da su i drugi lovci vidjeli uspješno izvedenu akciju i da može dobrano pohvaliti svoga pasa. Tako sve dok zagrije, u ovom lovnom danu dok ne počne kiša padati.

Na brježuljku Ruljašu sela Humac, nešto južnije od Ljubuškog se nalazi lovačka kućica sa predivnim pogledom na Ljubuško polje i rijeku Trebižat, koja vijugavo protječe kroz polje i pred kućicom se sastaje sa pritokom Vriošticom. Sastanu se lovci pod nadstrešnicom kućice uz pečenu janjetinu i dobro ohlađenu žilavku slažu utiske iz lova. Možda poslije trećeg ili četvrtog gemišta nečiji pas bude i bolji nego što je bio, nitko tad ne zamjeri jer i to je sastavni dio lovačkog druženja i lova.

Predsjednik sekcije Branimir Grubišić kuje planove što bi sve trebalo uraditi i kako pripremiti sljedeće druženje da bude još masovnije i organiziranije. Što bi sve trebalo na kućici uraditi da bude korisnija za lovce.

Mario Herceg