HUL Kravica

Mjesečne arhive svibanj 2016

Autoradministrator

Svečano otvaranje lovačke kuće u Miletini

IMG_0021Na sjevero-istoku općine Ljubuški nalazi se selo Miletina, koja ujedno graniči sa općinama Čapljina i Čitluk, većim svojim djelom naslanja se na Međugorje tako da lovci iz ova dva sela rado love, druže se i feštaju zajedno. Izgradnja lovački kućica ukoliko se prave samo od sredstava lovaca ide jako sporo i tako da mogućnosti i vremenu sami lovaca po etapama se sama izgradnja razvija. Ova kućica je dočekala svoje pokrivanje i time uobličila svoj izgled, nije velika i bogata kakve znaju biti kućice iz našeg podneblja ali za ovu ekipu lovaca je sasvim dovoljna. Svoju funkciju u potpunosti ispunjaje, redovno večernje druženje po potrebi za mlađariju i razne prigode u njoj su normalna pojava. Veličina i kvadratura lovački kućica je nebitna ako namjena za koju se pravila nije ispunjena, po tragovima guma u makadamskom puteljku koji je prilaz za ovu kućicu se vidi da je redovito posjećivana i to u većem broju.

Domaćini su se pobrinuli da svečano otvaranje i proslava postavljanja krova prođe u najboljem redu sa bogatom trpezom svih mogući delicija iz svog repertoara. Gulaš od divljači sa okusom na neke Hercegovačke trave prava delicija, paprikaš od zeca i srne pikantnog nešto jačeg ukusa, pet – šest plitica suho mesnati domaći proizvoda sa dekoracijom od slatke tikve, rotkvice, ananasa i đumbira. Jedan veliku oval crvenog riječnog raka sa odličnim umakom začinio je cijelo večernju ponudu. A vino, eh vino Broćansko kako može biti već odlično, to je ovdje uvijek kao neispričana priča, vuče na još i ponovo. Ivan Vasilj lovac u najboljim godinama svoje vino je donio na stol i domaćinski objasnio koliko je staro i od koje biri grožđa je pravljeno. Crno je bilo staro dvije godine, pitko žarko i lagano za želudac, bijelo žilavka u čašama se zlaćano iskri i najveći enolozi bi ga poželjeli.

Cijelo večer je prošlo veselo uz pjesmu i harmoniku tako da gosti iz Stoca i okolni općina se osjećaju kao kod kuće. Oko neke dobi noći netko donese domaći svježi sir na stol i kaže „da vino lakše teče“. Tako dođe vrijeme da napustimo ovu veselu družinu, domaćini nas ispratiše pružiše ruku i kažu „nemojte što zamjeriti i dođite opet“, kako dobar i plemenit stari običaj. Da takvi smo mi Hercegovci.

Mario Herceg

Autoradministrator

REDOVNA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA HUL „KRAVICA“ LJUBUŠKI

Lovačka Udruga „Kravica“ iz Ljubuškog je organizirala redovnu izvještajnu Skupštinu delegata, 02.05.2016 godine, u restoranu „Fragola“ D. Radišići, 40 zastupnika iz 21 sekcije predstavljalo je lovce iz Općine Ljubuški.

U periodu od zadnje Skupštine HUL „Kravica“ Ljubuški, program koji smo zacrtali i koji je Upravni Odbori i radno predsjedništvo sprovelo je u sladu sa svojim mogućnostima i ovlastima. Pripremama i radom koji je iz toga polučio plodove 01.10 smo dobili lovišta na gospodarenje. Potpisivanje ugovora sa ministarstvom gospodarstva su stečena određena prava ali i obaveze, tako da smo u polugodišnjem planu osigurali dokumente potrebite za rad korisnika lovišta. Sklopili smo ugovore s svim tijelima koje je ugovor o zakupu lovišta propisao, ostaje nam još napraviti lovno-gospodarsku osnovu, nju ćemo po obavezi imati do 01.10. završenu.

U izvještaju stegovne komisije koji je iznio Branko Bebek navodi se da je stegovna komisija imala samo jedan predmet za obradu i to lovca koji je sam sebe prijavio za prekršaj po kojem je i kažnjen. Predsjednik komisije naglašuje da u buduće svi oni koji prijave krivolov da iza svoje prijave i stanu te na stegovnoj komisiji svjedoče prekršaju da bi se lakše i efikasnije sankcionirali prekršioci.

Izvješće lovnika udruge Ante Skoke pročitao je predsjednik, za naglasiti je da je dobrim dijelom naša lovišta izdato pod koncesiju maslina, vinove loze i smilja 850 hektara od čega 350 hektara smilja a do na proljeće će biti zasađeno smiljem 500 hektara.

Najinteresantnija točka je bila o povećanju članarine za lovnu 2017-18. Poslije bezbroj prijedloga i sugestija glasanja i usvajanja ili neusvajanja završna je da je članarina za redovne lovce 120 KM s tim da se povlaštene članarine ukidaju. Što znači da cijeli upravni odbor na čelu sa predsjednikom Udruge moraju platiti članarinu, stegovna komisija i tužitelj. Razlog ovog povećanja članarine je svima manje-više poznat, u našoj Udruzi se već odavno pripremamo za dobivanje lovišta na zakup. Taj zakup je ujedno povećao troškove posjedovanja lovišta između ostaloga za lovočuvara moramo uplaćivati doprinose mjesečne, stručna osoba nas košta mjesečno 150 KM, izrada lovno-gospodarske osnove, zakup lovišta i druge obaveze koje smo po ugovoru o zakupu preuzeli. Neozbiljna je svaka pomisao da Udruga može funkcionirati bez izvršeni obaveza koje je preuzela, sve Udruge iz našeg susjedstva koje su dobila lovišta u zakup imaju članarinu od 130 do 150 KM. Mi se isto tako moramo prilagođavati uvjetima i vremena u kojemu živimo.

Lovačka večera u organizaciji HUL „Kravica“ će biti 07.010.(petak) u svadbenom salonu Ohio (Humac), nadamo se uspješnoj i dobroj zabavi na večeri. Bogatoj tomboli koju lovci i gosti na tradicionalnoj lovačkoj večeri rado igraju.

Mario Herceg