IMG_0026

Svečano otvaranje lovačke kućice u Vitini

Lovačka sekcija Vitina je lovna jedinica HUL „Kravica“ iz Ljubuškog, i jedna je od dvadeset sekcija koje čine ovu Udrugu. Izuzetno dobar zemljopisni položaj sa dosta vode oranica i krša joj omogućuje raznolikost u divljači i samim tim i mogućnosti da se pedesetak lovaca ove sekcije bave lovnim – gospodarstvom. Potrebe lovaca za druženjima poslije lova i oko aktivnosti vezanih uz lovstvo je ponukalo lovce ove sekcije da pristupe izgradnju lovačke kućice. Njihov predsjednik Dražan Tambur je rasporedio lovce po potrebama za izgradnju iste, jedni su bili zaduženi za izvođenje grubi radova drugi već za finiranje ili pokrivanje. Pojedinci su pomogli financijski ili svojim utjecajem kod ugledni ljudi da osiguraju dovoljno novaca da se jedan ovakav objekt završi. Zasluge nisu iste ali lovci nisu gledali u to koliko je tko pomogao svakome je bilo na volju i obraz. Jedna je činjenica za njih bitna da je kućica završena i da je na raspolaganju njima, njihovim prijateljima i po potrebi sugrađanima.

Svečano otvaranje kućice je upriličeno 12.04.2015 godine, predsjednik je pozvao sve sponzore donatore i ljude koji su na bilo koji način pomogli u izgradnji njihove kućice. Zbog obaveza i činjenice da je u tu nedjelji bila sveta pričest u Ljubuškom dobar dio uzvanika nije mogao doći. Za istaknuti je činjenica da je otvaranje blagoslovio Vitinski Župnik i otvaranju prisustvovali Načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, zastupnik u Federalnom parlamentu Radoslav Luburić, predsjednik Skupštine ŽZH Ante Mišetić, ministar financija Toni Kraljević, predsjednik općinskog vijeća Tihomir Kvesić i drugi viđeni građani općine Ljubuški.

Poslije blagoslova i govora predsjednika sekcije i načelnika općine uslijedilo je svečano rezanje trake i ulazak u kućicu, objekt je 8×6 metara i nadstrešnica 8×3 metra. Sasvim dovoljno za druženje svi članove ove sekcije, komotno namještena sa namještajem kojeg su isto tako dobili na poklon služit će ovom djelu Vitine za okupljanje druženje ili rođendanske fešte djece lokalne zajednice. Domaćini su spremili odličan gulaš od divljači i poslije toga obilan roštilj uz poveće količine bijelog i crnog vina. Nije se žalilo na posluzi svi nazočni su bili ugodno iznenađeni sa količinama i kvaliteti ponuđenog. Do kasno u noć se ostalo, pjesma šale i priče nije prestajalo a vino ko vino uvijek učinio svoje. Sve u svemu događaj za pamćenje i uz želju da se nastavi u drugim sekcijama HUL „Kravica“ Ljubuški.

 

Mario Herceg

IMG_0001

Redovna izborna Skupština HUL “Kravica”

Lovačka Udruga „Kravica“ iz Ljubuškog je organizirala redovnu izbornu Skupštinu delegata, 24.05.2015 godine, u restoranu „Fragola“ D. Radišići, 45 zastupnika iz 21 sekcije predstavljalo je lovce iz Općine Ljubuški.

U periodu od zadnje Skupštine HUL „Kravica“ Ljubuški, program koji smo zacrtali i koji je Upravni Odbori i radno predsjedništvo sprovelo je u sladu sa svojim mogućnostima i ovlastima bilo izuzetno kvalitetan. U prošloj godini dobivamo lovišta na gospodarenje od godinu dana stekli su se uvjeti da se kazne sve osobe koje se bave krivolovom u lovištima kojima mi gospodarimo. Činjenica je da je susjedna Županija dobila lovišta zakupom na deset godina i stekla uvjete da pravi lovno-gospodarsku osnovu. Mi smo iz pregovarali status naši lovišta sa žup. Min. Gospodarstva i očekujemo potpisivanje Ugovora na zakup lovišta do otvora lova na prepelicu. Dobivanjem lovišta na deset godina dobivamo određena prava a i obaveze, u prava računamo to da svaki prekršaj u našem lovištu može sud naložiti da se na račun Udruge obešteti sva divljač koja je od streljana u našem lovištu, a u obaveze sve ono što povisuje cijenu koštanja, ulaganja i održavanja lovišta. Obavezno uspostavljanje lovočuvarske službe sa ugovorom o zapošljavanju i uplaćivanju doprinosa, pravljenje Lovno-gospodarske osnove, plaćanje godišnje 10% vrijednosti odstrijeljene divljači, vođenje katastra lovišta od strane stručne osobe i ostali aktivnosti koji smo obavezni praviti po potpisivanju ugovora o zakupu lovišta.

Sve ove aktivnosti koje smo obavezni napraviti su povećale troškove koje očekuju našu Udrugu, susjedne lovačke udruge su povećanjem članarine osigurale opstojnost i financijsku likvidnost svoji Udruga kod nas je članarina ostala ista s tim što ćemo troškove koje smo do sada imali svesti na minimum da bismo osigurali mogućnost za funkcioniranje a i činjenica da imamo nešto novaca u zalihama na računu naše Udruge.

U izbornom dijelu je za predsjednika skupštine izabran Tomislav Petrović, koji je nastavio voditi skupštinu HUL „Kravica“ Ljubuški. Za predsjednika Udruge i predsjednika Upravnog odbora izabran Mario Herceg, za lovnika Ante Skoko i pod predsjednike Miro Čolak i Ivan Bebek. Stegovna komisija u sastavu: Branko Bebek, Srećko Brkić, Dražan Tambur, Branimir Grubišić i Mate Tolj, za tužitelja Ante Bradvica.

Zemljište za izgradnju streljane i prateći objekt sa lovačkim domom imamo obećanje Načelnika Općine da će 20.08 na općinskom vijeću biti dodijeljeno nama.

Lovačka večera u organizaciji HUL „Kravica“ će biti 18.09.(petak) u svadbenom salonu Antonela (Cerno), nadamo se uspješnoj i dobroj zabavi na večeri. Bogatoj tomboli koju lovci i gosti na tradicionalnoj lovačkoj večeri rado igraju.

Mario Herceg

miletina_800

IPO Miletina 08.06.2014

Kinološka udruga Ljubuški je u Miletini (kod Bece) 08.06.2014 g. (nedjelja) sa početkom u osam sati organizirala utakmica za pse goniče na svinju sa dodjelom ispita prirođeni osobina. Vrijeme je bilo idealno za održavanje ove kinološke manifestacije. Vepar kojeg je domaćin odabrao da pasi na njemu polažu utakmicu bio je u odličnoj kondiciji.

sedam pasa je ocijenjeno eksterijerno dok je u radu prijavljeno osam pasa, od čega je položilo ispit njih četiri. Posavski gonič „Lenny“ u vlasništvu Jelenka Sušca iz Crnopoda pokraj Ljubuškog je osvojio 174 bodova a time i prvo mjesto pokal, drugo mjesto pripalo je kuji Posavskom goniču „Lara“ vlasništvo Željke Šimića iz Radišića i treće mjesto posavski gonič „Brnjo“ u vlasništvu Nikica Sivrić iz Međugorja.

Posjeta na ovoj kinološkoj manifestaciji bila je više neko dobra i iz izjava kinologa koji su bili nazočni zaključili smo da već dogodine možemo se pripremati za održavanje državne utakmice za pase u ovom gateru. U vremenima koja dolaze po pravilnicima i aktima koje i naša Udruga mora poštivati strogo je i precizno navedeno kakvi pasi se mogu puštati u lovište i na koji način. Također je navedeno što ti pasi moraju položiti i posjedovati certifikat na osnovu kojeg je očito ta su ovlašteni za puštanje u lovište i da se s njima može vršiti lov na određenu vrstu divljači.

Sudci Mirek Radišić i Marijan Čilić su profesionalno obavili svoj dio posla na čemu im Kinološka udruga Ljubuški zahvaljuje.

Domaćin je se pobrinuo da hrane i pića bude u izobilju tako da se druženje kinologa i ljubitelja kinologije može produžiti u kasne noćne sate.

 

Mario Herceg

studenci_21.01.2011

Studenci 21.01.2011

Druženje među lovcima stari je običaj koji je već prešao u tradiciju, tako da u Ljubuškom gosti lovci su rado viđeni.

studenci_21.01.2011

U svim lovnim sekcijama lovci pri organiziranju lovački domjenaka ili ručaka pozivaju svoje prijatelje i kolege na čašicu razgovora. Tako da su lovci koji idu u goste kod drugi lovaca tradicionalno dobri domaćini. Danas 21.01.2011 godine domaćini su ugostili lovce iz susjedne nam Republike Hrvatske, General Rasim Ademi, Komodor Ivica Tolić i Brigadir Zlatko Rogulj a njihov kolega domaćin je bio General Žarko Keža predsjednici sekcija Zvirići Vinko Pehar i Studenaca Stipe Vištica, glavni lovnik Udruge Ante Skoko i Tajnik HUL „Kravica“ Ljubuški Mario Herceg. Svi lovci su se trudili da gostima bude ugodno druženje sa dobrom kapljicom i ukusnom hranom koju su pripremili na ognjištu u lovačkoj kućici Studenci.

Možda našim čitateljima koji ne poznaju teren i mjesto u Ljubuškom za naglasit je da rijeka Trebižat protječe niz duž općine Ljubuški i to od sjeverozapada prema jugoistoku gdje se ulijeva u Neretvu. Ona je 2007 godine proglašena za četvrtu rijeku po čistoći u Evropi, u njenom toku pravi niz brzaka vodoskoka i vodopada u donjem toku poznati je vodopad Kravica po kojem je naša udruga i dobila ime. Lovci iz Studenaca su napravili svoju kuću iznad samog vodopada u sjevernoj strani rijeke tako da kad sjede ispred kuće i gledaju prema jugu imaju predivan pogled na rijeku sa vodopadom i cijeli krajolik sve do brda u Dalmaciji.

Druženje kako kažu domaćini a i gosti će se nastavit u vremenima koja dolaze tako da ćemo se nadati da će nam biti i gosti na lovačkoj večeri koju naša Udruga već tradicionalno organizira na jesen.

Mario Herceg

vjee_800

Dodjela lovišta Udrugama u ŽZH

Nakon dugotrajne borbe sa papirologijom, zakonima, pod zakonskim aktima i svakojakim „prijateljima“ lovstva u našoj županiji. Napokon smo dobili lovišta na korištenje. Beskonačno bi trajao spisak poziva, dogovora i pregovora oko lovišta u ove zadnje tri godine koje su vodili lovci, predsjednici Udruga, njihovi poznanici i prijatelji od utjecaja na određene političke krugove. Tako smo se puno i nerijetko naslušali obećanja da će nam dodijeliti lovišta samo da prođe ovo ili ono. Divljač u lovištima ne poznaje pojam dodjele lovišta na gospodare i ne zna razlikovati lovce od krivolovaca. One koji siju žita, travu i kukuruz pune lokve vodom od onih koji postavljaju ošce, stupice i love svaki dan u svako doba godine za koje ne postoji svetac i petak.

Sve ove godine u kojima smo mi lovci imali vjere i ulagali u naša lovišta, puštali divljač i unosili hranu za istu u vremenima kad bi bila ugrožena. Pravili lovno-gospodarske objekte i prosijecali staze trošili svoj novac i vrijeme na uređenje lovišta je ništa s onim što smo propatili gledajući kako nam krivolovci devastiraju lovišta koja smo mi s toliko ljubavi nastojali izgraditi i sačuvati. Nismo mogli procesuirati te osobe zbog nedostatka dokumenta kojeg smo tako željno očekivali. Mislili smo da su nas svi napustili i ostavili da se sami borimo sa nepravdom i osobama kojima je ubijanje divljači bilo kao hrana duhovna. Nas 2 450 lovaca u Županiji Zapadno-Hercegovačkoj tapkalo je u mjestu tri godine i nikako da nađemo rješenje. Od deset županija u Federaciji BiH u osam su dodijeljena lovišta a kod nas nisu bila dodijeljena. Nije bilo vrata na koja nismo kucali i molili, sasvim slučajno naišao je čovjek koji je bio voljan saslušati naše probleme. Tijekom vremena je vidio našu borbu i naše potrebe za lovištem. Odlučio je da nam pomogne, nije bilo lako ni brzo izvodljivo, trebalo je otvoriti sva ona vrata koja se nama nisu otvarala. Trebalo je dogovoriti više razina i izvesti skoro nemoguće. Sreća naša što je to čovjek od riječi i ugleda, što je bio voljan odvojiti svoje vrijeme koje je bilo namijenjeno njegovoj obitelji za odmor i boriti se za nešto jako bitno po čitavu lovačku populaciju u ŽZH. Na Vladi ŽZH je donesena odluka da se lovišta u našoj županiji dodjele korisnicima lovišta i na osnovu te odluke je izdano rješenje i suglasnost resornog ministarstva gospodarstva gosp. Ivica Ćorić iz Posušja.

rade_800

Mi lovci nikada ne zaboravljamo neprijatelje a ni prijatelje ovo je prilika da se sjetimo i ne zaboravimo čovjeka koji je nam valjao danas a valjat će nam i sutra kad bude izabran na višu razinu vlasti, čovjeka od riječi i ugleda. Gospodin Radoslav Luburić ministar Financija ŽZH iz Studenaca pored Ljubuškog je ujedno i član HUL „Kravica“ Ljubuški. Običan je čovjek iz našeg naroda koji je odgojen i cijeli život učen da je obraz bitan i čovjeku najsvetije.

Lovci u Ljubuškom a i u ostalim Općinama naše Županije znaju što sam sve poduzeo i na koji sam se način borio za prava lovaca i da zaštitim njihov interes, nikad nisam izdao i zatajio uvijek sam pomagao kroz Kinologiju i Lovstvo. Mi sami ne možemo sve stići uvijek su nam potrebni moćni ljudi koji su nam pomagali a i pomagati će. Tako da sutra možemo po novom zakonu o lovstvu FBiH očekivati povoljan zakup za naša lovišta.

 

Predsjednik vijeća za lovstvo ŽZH

Mario Herceg

800_veer

Lovačka večer 17.10.2014g

Hrvatska udruga lovaca „Kravica“ iz Ljubuškog je 17.10.2014 godine organizirala lovačku večer, odbor za organizaciju u sastavu: Mario Herceg, Željko Međugorac, Ante Skoko, Antiša Vukšić, Dominik Vukšić, Dražan Tambur, Mate Bošnjak, Miro Čolak i Srećko Brkić. Lovačka večer je centralni događaj naše Udruge u jednoj godini, cijeli niz radnji i procesa koji su započeti ili završeni u toj godini odraz je na lovačkoj večeri.

Svadbeni salon „Antonela“ na Mostarskim Vratima uspješno je priredio  večeru za uobičajeni broj gostiju članova naše Udruge i sponzora. Po starom običaju skupu je se obratio Predsjednik Udruge Mario Herceg, Načelnik općine Nevenko Barbarić, u ime Lovačkog saveza Republike Hrvatske Mate Rađa , Predsjednik lovačkog Saveza HB Slavko Marin i novo izabrani član predsjedništva BiH Dr. Dragan Čović. Predsjednik Udruge je se osvrnuo u rad udruge od zadnje lovačke večeri i između ostalog spomenuo kako je uspjeh bio nakon tri godine ponovo dobiti lovišta na korištenje. Načelnik općine u svom izlaganju je spomenu kako HUL „Kravica“ Ljubuški je imala i imati će sve pomoći od Općinski institucija. Predstavnik Hrvatskog lovačkog Saveza je u svom izlaganju spomenuo greškom kako mu je drago da je po prvi put u državi Herceg-Bosni, gdje je pobrao gromoglasan aplauz, poslije izlaganja je dodijelio domaćinu povelju i drvorez ispred HR lovačkog Saveza. Po prvi put je novo izabrani Predsjednik lovačkog Saveza HB Slavko Marin obratio Ljubuškim lovcima, lovci su ga pozorno saslušali i aplauzom pozdravili. U povijesti naše Udruge prvi put je nazočio član predsjedništva BiH, predsjednik HNS i predsjednik HDZ BiH, Dr. Dragan Čović. Obraćajući se nazočnima spomenu je i problematiku lovišta i skori zakup na ista te tako dokazao da je dobro upućen u probleme s kojima se lovci nose. Aplauz koji je dobio od lovaca nakon završena obraćanja je dokaz da lovci ne zaboravljaju ljude koji rješavaju njihove probleme. Sedam prelijepi hostesa su izuzetno brzo i marljivo među lovcima ovu večer prodale grandiozni 4 228 listića tombole. Od prošlo godišnje lovačke večere smo na račun naše Udruge položili 6 180 KM, dok smo ove godine položili na račun Udruge  6 500 KM. Kad se uzme u obzir samu situaciju u kojoj se nalazi narod našeg kraja i time sami lovci, trebamo biti zadovoljni.

Uspjeh organizacionog odbora se sagleda u velikoj i bogatoj tomboli koju je naša Udruga svrstala u 83 dobitne nagrade. Sponzori su: Diskont Planinić, VT Commerce (Panasonic),  Kinološka Udruga- Ljubuški, „Umbro sport“- Ljubuški,  „Karliko“- Ljubuški, „Elektro Milas“- Ljubuški, „T&D Company“- Vašarovići, Bravarija „Mucić“- Humac,  „Kramar“ Auto kuća- Ljubuški, Ministarstvo Unutarnji poslova ZHŽ, „Kiwi“ Sport- Ljubuški, Načelnik općine- Ljubuški, „Euroherc“ – Ljubuški,  „Agram“- Ljubuški, „JIM Company“ -Ljubuški,  „Primorka“- Ljubuški, „Untrade“- Ljubuški, Vinarija „Džajo“- Ljubuški,  „Fast fuud Megy“- Ljubuški,  Riblji restoran „Bagić“- Teskera, Foto studio „Grubišić“- Ljubuški,  Džajić Commerce- Ljubuški,  Sušara mesa „Bura“- Vodice, „Jurprom“- Ljubuški, Restoran „Most“- Teskera,  „Gradnja Zelić“- Teskera, Picerija „Mediterano“, „MRM“ Ljubuški,  „Čolak DOO“- Radišići,  Nikica Sabljić- Humac,  „RPM“ (Čukeša), HUL „Kravica“ Ljubuški, Poljoprivredna apoteka Bojka D.O., Rezaona pršuta HUGO, Butik „ŠIK“- Ljubuški, Sušara Herceg- Prolog, Ministarstvo Financija ŽZH, Ferimport, Mate Commerce, Auto-Servis Vrdoljak, Vinarija „Nuić“ Crnopod, Cafe bar „Rafaelo“, Gradnja Vranješ, Poljocentar Matić, Skupština ŽZH, Drvodjelac Krešo Šoše Humac, Auto praonica Medić- Radišići, Bib – Cop – Radišići, Bućana Grgo- Radišići, Vinko Čolak (Gazda), Laško Vegić, Donald -Međugorje, Restoran „Ivma“- radišići, Graditeljstvo Dropuljić, Svadbeni salon „Antonela“- M. Vrata, Croatia osiguranje- Ljubuški, Crotehna- Ljubuški, Tomo Bošnjak „Laser“, Benzinska pumpa Klobuk, Aluotvori „Ćuže“, Poljocentar „Dobro“- Radišići, Lovački savez HB- Mostar, H Plus Ljekarna (Makso)- Ljubuški, Vinarija Keža- Studenci, Sjemenarna d.o.o., Dragan Pavlović – Vitina, „Liprad“ – Ljubuški, Mario i Neđo Primorac – Stuttgart, „Demag“ d.o.o. Mario Čuvalo, Ivan Pinjuh – Široki Brijeg, Auto-mehaničarska radionica „Vuletić“, Dom za stare i nemoćne „Grubišić“ – Šipovača, Poljoprivredna apoteka „Svitlica“

 

Naša snaga je u našem zajedništvu, naša moć je u onim djelima koja smo odradili kroz period što je iza nas. Tako da svaku lovačku večer koju uspješno završimo možemo zahvaliti našim vjernim članovima, simpatizerima i sponzorima. A rukovodstvo Udruge pokazuje svoju sposobnost kroz organizaciju ovakve jedne manifestacije, predsjednik Udruge dokazuje svoje umijeće vođenja iste na toj manifestaciji.

U godinama koje dolaze uz naše vjerne članove i prijatelje naše Udruge ne treba sumnjati da će biti još uspješni druženja.