HUL Kravica

Svečano otvaranje lovačke kuće u Miletini

Autoradministrator

Svečano otvaranje lovačke kuće u Miletini

IMG_0021Na sjevero-istoku općine Ljubuški nalazi se selo Miletina, koja ujedno graniči sa općinama Čapljina i Čitluk, većim svojim djelom naslanja se na Međugorje tako da lovci iz ova dva sela rado love, druže se i feštaju zajedno. Izgradnja lovački kućica ukoliko se prave samo od sredstava lovaca ide jako sporo i tako da mogućnosti i vremenu sami lovaca po etapama se sama izgradnja razvija. Ova kućica je dočekala svoje pokrivanje i time uobličila svoj izgled, nije velika i bogata kakve znaju biti kućice iz našeg podneblja ali za ovu ekipu lovaca je sasvim dovoljna. Svoju funkciju u potpunosti ispunjaje, redovno večernje druženje po potrebi za mlađariju i razne prigode u njoj su normalna pojava. Veličina i kvadratura lovački kućica je nebitna ako namjena za koju se pravila nije ispunjena, po tragovima guma u makadamskom puteljku koji je prilaz za ovu kućicu se vidi da je redovito posjećivana i to u većem broju.

Domaćini su se pobrinuli da svečano otvaranje i proslava postavljanja krova prođe u najboljem redu sa bogatom trpezom svih mogući delicija iz svog repertoara. Gulaš od divljači sa okusom na neke Hercegovačke trave prava delicija, paprikaš od zeca i srne pikantnog nešto jačeg ukusa, pet – šest plitica suho mesnati domaći proizvoda sa dekoracijom od slatke tikve, rotkvice, ananasa i đumbira. Jedan veliku oval crvenog riječnog raka sa odličnim umakom začinio je cijelo večernju ponudu. A vino, eh vino Broćansko kako može biti već odlično, to je ovdje uvijek kao neispričana priča, vuče na još i ponovo. Ivan Vasilj lovac u najboljim godinama svoje vino je donio na stol i domaćinski objasnio koliko je staro i od koje biri grožđa je pravljeno. Crno je bilo staro dvije godine, pitko žarko i lagano za želudac, bijelo žilavka u čašama se zlaćano iskri i najveći enolozi bi ga poželjeli.

Cijelo večer je prošlo veselo uz pjesmu i harmoniku tako da gosti iz Stoca i okolni općina se osjećaju kao kod kuće. Oko neke dobi noći netko donese domaći svježi sir na stol i kaže „da vino lakše teče“. Tako dođe vrijeme da napustimo ovu veselu družinu, domaćini nas ispratiše pružiše ruku i kažu „nemojte što zamjeriti i dođite opet“, kako dobar i plemenit stari običaj. Da takvi smo mi Hercegovci.

Mario Herceg

O autoru

administrator administrator